Przemysł spożywczy w BDO
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Przede wszystkim dlatego, że większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga odpowiedniego opakowania. Na etapie produkcji również powstają odpady np. niewykorzystane resztki surowców. Złożoność przepisów prawnych, a także brak ich jednolitej interpretacji przez organy kontrolujące jest problematyczne dla podmiotów działających w branży spożywczej. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi wymaganiami z zakresu ewidencji odpadów, by uniknąć niepotrzebnych problemów i ograniczyć ryzyko dotkliwej kary pieniężnej z tytułu ewentualnego niedopełnienia obowiązków.
Z punktu widzenia przedsiębiorcy sektora spożywczego, ewidencjonowanie odpadów związane jest z koniecznością uzyskania wpisu w rejestrze BDO. Rejestr BDO pozwala na gromadzenie informacji o odpadach oraz zapewnia elektroniczną realizację obowiązków rejestrowych, ewidencyjnych i sprawozdawczych. Brak rejestracji w BDO uniemożliwia prowadzenie odbiorów odpadów oraz wystawiania i potwierdzania KPO (kart przekazania odpadów) oraz dodatkowo wiąże się z ryzykiem nałożenia surowych kar przez organy kontrolujące.
Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Ochrona Środowiska od A do Z
zaloguj się
Zapomniałeś hasła ?
Zostań subskrybentem publikacji Ochrona Środowiska od A do Z