Zapoznaj się z przepisami o marnowaniu żywności
Marnotrawienie żywności jest problemem środowiskowym, ekonomicznym, jak też etycznym. Dnia 3 września 2019 r. ogłoszono tekst ustawy z 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Wprowadzane przepisy mają na celu m.in. ograniczać straty produktów żywnościowych nie tylko na etapie ich produkcji, ale przede wszystkim dystrybucji oraz usprawnić proces ich przekazywania np. organizacjom pozarządowym.
Dużym placówkom handlowym doszły nowe obowiązki w zakresie przeciwdziałania marnowaniu niesprzedanej żywności. Mają one nie tylko wymiar finansowy, ale także wiążą się z koniecznością przekazywania takich produktów organizacjom pozarządowym. Co więcej, powiązane jest to również z dodatkowymi obowiązkami sprawozdawczymi za sprawą zmian w przepisach o rachunkowości.
Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Ochrona Środowiska od A do Z
zaloguj się
Zapomniałeś hasła ?
Zostań subskrybentem publikacji Ochrona Środowiska od A do Z