Zapoznaj się z przepisami o marnowaniu żywności
Marnotrawienie żywności jest problemem środowiskowym, ekonomicznym, jak też etycznym. Dnia 3 września 2019 r. ogłoszono tekst ustawy z 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Wprowadzane przepisy mają na celu m.in. ograniczać straty produktów żywnościowych nie tylko na etapie ich produkcji, ale przede wszystkim dystrybucji oraz usprawnić proces ich przekazywania np. organizacjom pozarządowym.Dużym placówkom handlowym doszły nowe obowiązki w zakresie przeciwdziałania marnowaniu niesprzedanej żywności. Mają one nie tylko wymiar finansowy, ale także wiążą się z koniecznością przekazywania takich produktów organizacjom pozarządowym. Co więcej, powiązane jest to również z dodatkowymi obowiązkami sprawozdawczymi za sprawą zmian w przepisach o rachunkowości.
Opakowania, odpady opakowaniowe i poużytkowe − aktualne przepisy i ich zastosowanie w praktyce
Podstawowe wymagania dotyczące opakowań oraz wytyczne związane z zarządzaniem w obszarze odpadów opakowaniowych z punktu widzenia ograniczania ich szkodliwego oddziaływania na środowisko naturalne zostały wprowadzone unijną dyrektywą 94/62/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z 20 grudnia 1994 r. w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. Przepisy unijne zaimplementowano do polskiego prawa i wdrożono za pośrednictwem ustawy z 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz.U. z 2019 r. poz. 542 ze zm.) oraz kilku rozporządzeń. Więcej na ten temat przeczytasz w poniższym artykule.
Audyt środowiskowy pod kątem gospodarki odpadami
Ostatnia część serii audytów środowiskowych zawiera audyt przeprowadzony pod kątem zgodności z przepisami związanymi z gospodarką odpadami.Poniższy przykładowy audyt środowiskowy nie zawiera wyczerpującego katalogu przepisów, a jedynie te podstawowe. Zawsze może się okazać, że dana instalacja wymaga podejścia bardziej szczegółowego. Analizy zawsze warto dokonywać indywidualnie dla każdego przedsiębiorstwa.Na terenie zakładu ABC wytwarzane są różne rodzaje odpadów, i to zarówno odpady niebezpieczne, jak i inne niż niebezpieczne. Substancje chemiczne magazynowane są razem z odpadami, bez zabezpieczenia przed dostępem osób nieupoważnionych. Na terenie zakładu wytwarzane są tak odpady niebezpieczne, jak inne niż niebezpieczne.